De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een wetgevend initiatief van de Europese Unie dat bedrijven verplicht om gedetailleerd te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties.
Het doel is om transparantie te vergroten en bedrijven aan te moedigen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact op milieu, maatschappij en governance (ESG). Vanaf 2024 zal de CSRD van toepassing zijn op duizenden bedrijven in de EU, inclusief middelgrote ondernemingen die voorheen niet onder dergelijke regelgeving vielen.
Met deze nieuwe richtlijnen kunnen belanghebbenden, zoals investeerders en consumenten, beter begrijpen hoe duurzaam een bedrijf opereert. Maar wat betekent dit voor jouw organisatie? Laten we dieper ingaan op de belangrijkste aspecten van de CSRD.
Tien jaar geleden werd duurzaamheidsrapportage vaak gezien als een optionele activiteit of zelfs een PR-strategie. Tegenwoordig is dit fundamenteel voor bedrijven die relevant willen blijven, vooral in markten waar klanten en investeerders duurzaamheid eisen.
Met initiatieven zoals de Non-Financial Reporting Directive (NFRD), die de CSRD voorafging, begon de wet- en regelgeving rondom duurzaamheid. De CSRD bouwt voort op de NFRD en gaat verder door duidelijke normen en uitgebreide vereisten in te voeren. Dit betekent onder andere dat bedrijven moeten rapporteren aan de hand van standaarden zoals de EU Sustainability Reporting Standards (ESRS).
Waarom is dit belangrijk?
De CSRD komt met een aantal kernvereisten die breder en dieper gaan dan voorgaande initiatieven:
Hoewel niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven niet direct onder de CSRD vallen, is het raadzaam om voorbereid te zijn op mogelijke vragen vanuit de keten en toekomstige regelgeving (LET OP! ECG kan hierbij helpen) Wij kunnen rapportages aanleveren die gebruikt kunnen worden voor de CSRD.
Dus hoewel je als mkb-ondernemer in 2025 nog niet direct geraakt wordt door de CSRD, is het wel van belang dat je voorbereid bent op de vragen en de mogelijke duurzaamheidsvereisten van grote bedrijven en banken.
Bedrijven die deze richtlijnen niet naleven, kunnen rekenen op hoge boetes en een beschadigd imago.
Hoewel de richtlijnen streng lijken, biedt naleving van de CSRD aanzienlijke voordelen:
Als jouw organisatie zich wil voorbereiden op de CSRD, kun je de volgende praktijken implementeren om succesvol te zijn:
De CSRD is slechts een beginpunt. Naarmate technologieën zoals AI en blockchain evolueren, kan rapportage efficiënter en transparanter worden. Verwacht meer wereldwijde regelgeving die bedrijven verantwoordelijk houdt voor hun activiteiten – zowel lokaal als in hun wereldwijde toeleveringsketens.
Bedrijven die vandaag actie ondernemen, kunnen uitgroeien tot leiders in hun industrie terwijl ze bijdragen aan een duurzamere planeet.
Transparantie en verantwoordelijkheid zijn niet langer optioneel – ze definiëren de toekomst van het bedrijfsleven. Met de Corporate Sustainability Reporting Directive zetten bedrijven een cruciale stap vooruit in de richting van een duurzame economie.
Wil je meer weten over hoe jouw bedrijf compliant kan worden?
Neem contact op met ons team van specialisten om te ontdekken hoe jij kunt voldoen aan de CSRD-vereisten én duurzaam succes kunt behalen.
LET op!!! Al onze producten van MADE out of zijn doogerekend aan de hand van een LCA door EMISSA en Ecochain. Dit betekend dat wij met ECG een certificaat kunnen afleveren die gebruikt kan worden op de CSRD.
Denk ik heel goed om groote te vermelden!! ECG kan dus die grote bedrijven hierin ontzorgen. Doordat wat zijn bij ons bestellen aan die CSRD voldoet.
In ons blog delen wij meer over ons productieproces, nieuwe duurzame materialen en andere innovatieve ontwikkelingen op het gebied van circulair design.