Ook jij kunt gebruik van maken van onze circulaire grondstoffenbank. Jouw idee voor een relatiegeschenk of private label product, zetten we om naar een maatwerk productontwerp. Dit produceren wij altijd lokaal en zoveel mogelijk sociaal.
Werken met gerecyclede of upcyclede materialen is net even 'anders' dan met nieuwe materialen. Gelukkig hebben we de materialen uitvoerig getest, gebruikt en opnieuw getest. We kunnen je daarom alles vertellen over de eigenschappen en mogelijkheden.
Door te werken met gerecyclede en upcyclede materialen uit Europa, sluiten we een belangrijk deel van de vervuiling binnen de textielindustrie uit. Veel milieueffecten treden op in de beginfase van de productie. Denk aan de teelt van plantenvezels of de winning van grondstoffen zoals ruwe olie, waaruit synthetische vezels worden gemaakt. Deze productiefases zijn zeer hulpbron intensief.
Het verbruik van water, energie en chemicaliën, maar ook de afvoer van afvalwater en de uitstoot van vuile lucht hebben een grote impact op het milieu en de mensen die er werken en wonen. Wij slaan met onze materialen deze beginfase over. Daarnaast hoeven ze niet de oceaan over te steken. Dit beperkt de CO2-uitstoot aanzienlijk.
Wij hebben een greep uit onze unieke materialen voor je op een rijtje gezet. Benieuwd naar de mogelijkheden of andere vragen over onze grondstoffenbank?
Neem dan
contact met ons op.
We adviseren je graag over de verschillende duurzame papiersoorten. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit 100% gerecyclede papier, papier gemaakt van steen, landbouwafval of spijkerbroeken. Elk papiersoort heeft zo zijn eigen milieu impact en besparing.
Het is zelfs mogelijk om van je eigen afval, papier te maken. Om dat te kunnen verwerken hebben we ongeveer 2200 KG afval nodig. Dit papier wordt in Nederland geproduceerd waardoor de CO2 uitstoot ook nog eens aanzienlijk verminderd wordt.
Als er een keuze is gemaakt voor een duurzame papiersoort, dan drukken we dit vervolgens CO2 neutraal met bio-based inkt. Denk hierbij aan boeken, notebooks, mailings, menu’s, stationary, annual reports etc. Dit kan uiteraard gecombineerd worden met een van onze andere materialen.
Gekapt gemeentehout
Jaarlijks worden er in Nederland duizenden bomen gekapt. Deze ondergewaardeerde gemeentebomen worden hoofdzakelijk verwerkt tot houtsnippers en meestal verbrand.
Zonde, want iedere boom heeft een betekenis voor zijn omgeving en de wereld. Wij willen de waarde van dit hout behouden en de betekenis uitdragen.
Het hout zien wij als waardevolle oogst voor onze omgeving waar iedereen van mag genieten.
Daarom geven wij met Circular Wood deze bomen een nieuw leven in o.a. natuurlijke duurzame borrelplanken.
Hiermee heb je niet alleen een bijzonder product, maar ook een product dat aan alle circulaire doelstellingen voldoet. Per 10 verkochte planken planten wij daarnaast 1 nieuwe boom terug in Afrika via Tree By Tree. Zo willen wij de cirkel sluiten en teruggeven aan de natuur wat we hebben gebruikt.
Het leerachtige materiaal van ons appelleer is gemaakt van de resten van appels uit de sap industrie in Italië. Om 1 liter sap te maken zijn 1,4 KG appels nodig. De schil, de kern en de gedroogde pulp is wat overblijft na het persen.
Door deze resten terug te winnen, te vermalen en vervolgens te verwerken in het appelleer beperken we niet alleen afvalbeheerskosten maar ook schade aan het milieu. Daarnaast wordt dit natuurlijke afval ook nog eens gebruikt ter vervanging van andere grondstoffen van chemische oorsprong in de productie, waardoor de uitstoot en het energieverbruik in de hele productieketen worden verlaagd. Zo vervangt het appelafval tot 50% van wat voorheen fossiel was.
Naast dat het materiaal van afval is gemaakt, vegan is en in Europa geproduceerd wordt, is de ontwikkelaar dagelijks bezig om de impact van het materiaal te vergroten en in de toekomst 100% circulair te maken. Hierdoor kunnen wij meebouwen aan een nog beter en duurzamer alternatief.
Kenmerken:
Door rijpe bladeren van cactusplanten af te snijden, ze enkele dagen onder de zon te drogen en vervolgens de organische grondstof te verwerken tot cactusleer. Dit innovatieve materiaal wordt vervolgens omgezet tot een diervriendelijk materiaal met de stijlvolle uitstraling van leer.
Kenmerken:
Vegan olijf leer
Dit olijven leer is een innovatief bioproduct en wordt gemaakt van de pitten uit olijven. Bij de productie van olijfolie worden deze pitten normaal weggegooid, resulterend in een grote berg restafval. Door deze pitten in stukjes te hakken en te verpulveren, kan er in combinatie met een beetje PU afkomstig van hernieuwbare bronnen een coating worden gemaakt en krijgt dit 'afval' een functie in de vorm van olijven leer.
Kenmerken:
We maken gebruik van unieke stoffen op basis van gerecyclede katoen. De stoffen worden gemaakt van gerecyclede katoengaren, van snijafval van of daadwerkelijk gedragen textiel wat gerecycled kan worden. Deze gerecyclede katoengaren worden altijd gemengd met nieuwe katoengaren, wat nodig is voor de binding en sterkte van de stof.
Bij elk product laten wij duidelijk zien wat de exacte samenstelling is. Onze materialen zijn voorzien van het Global Recycled Standard keurmerk en uitvoerig getest op basis van REACH volgens de EU richtlijnen. Tijdens het productieproces worden geen chemicaliën of water gebruikt en is de CO2-uitstoot minimaal.
Ons wolvilt is vervaardigd uit geregenereerde wolvezels, gecertificeerd met het Global Recycled Standard, waarvan het vakkundige hergebruik van materialen een nieuw leven inblaast en tegelijk de principes van de kringloopeconomie naleeft. Door het ragageproces worden kledingstukken gereduceerd tot gerecyclede vezels, gescheiden naar kleur en soort. Aan het einde van het productieproces ziet de tuft er hetzelfde uit als fris geschoren wol, echter is er geen schaap aan te pas gekomen.
Onze viltlijn bestaat uit verschillende diktes en kleuren. Van effen tot gemêleerd en van grijs tot zacht bruine tinten.
Het natuurlijke verfproces is het resultaat van jarenlang onderzoek om het hoogste niveau van duurzaamheid in de kledingproductie van begin tot eind te bereiken. Door te profiteren van afgedankte stoffen en kledingstukken en hun garens te oogsten om ze een nieuw leven te geven, worden grote hoeveelheden afval worden verminderd. Het verven gebeurt uitsluitend met natuurlijke kleurstoffen die uit de natuur komen.
Kenmerken:
Door gebruikte springkussens te upcyclen ontstaat er een uniek, vrolijk en super creatief materiaal. Het is stevig, waterafstotend en toepasbaar in allerlei soorten tassen en accessoires. Dit materiaal verwerken wij sociaal en lokaal en wordt uiteraard gereinigd met een natuurlijke zeep voor we het omzetten naar een nieuw product.
Bijna alles bestaat tegenwoordig uit plastic oftewel: kunststof. Jaarlijks belandt zo’n 8 miljoen ton plastic in de zee. We hoeven niet meer uit te leggen, dat plastic afval een groot probleem vormt. Over plastic en bioplastic zijn enorm veel discussies gaande en veel plastics worden nog niet gerecycled omdat ze 'vervuild' zijn. Een oplossing lijkt bioplastic te zijn, maar dit blijft een plastic dat zeker niet altijd gerecycled kan worden.
Toch hebben we er bewust voor gekozen om gebruik te maken van materialen op basis van gerecyclede plastics. Hiermee reduceren we namelijk afval, verminderen we CO2 uitstoot en voorkomen we dat er 'nieuwe' materialen worden gebruikt.
Impact – 1KG vilt bespaart:
In ons blog delen wij meer over ons productieproces, nieuwe duurzame materialen en andere innovatieve ontwikkelingen op het gebied van circulair design.