Enorm trots zijn we op onze circulaire grondstoffenbank. Hiermee laten we zien, dat afval op een positieve manier ingezet kan worden. Ook jij kan hier gebruik van maken. Jouw idee voor een relatiegeschenk of product, zetten we om naar een maatwerk productontwerp en produceren dit altijd lokaal en zo veel mogelijk sociaal.

WAAROM GERECYCLEDE & UPCYCLEDE MATERIALEN?

Door te werken met gerecyclede en upcyclede materialen uit Europa, sluiten we een belangrijk deel van de vervuiling binnen de textielindustrie uit. Veel milieueffecten treden op in de beginfase van de productie. Denk aan de teelt van plantenvezels of de winning van grondstoffen zoals ruwe olie, waaruit synthetische vezels worden gemaakt. Deze productiefases zijn zeer hulpbronintensief. Het verbruik van water, energie en chemicaliën, maar ook de afvoer van afvalwater en de uitstoot van vuile lucht hebben een grote impact op het milieu en de mensen die er werken en wonen. Wij slaan met onze materialen deze beginfase over. Daarnaast hoeven ze niet de oceaan over te steken. Dit beperkt de CO2-uitstoot aanzienlijk.

NIEUWSGIERIG?

Werken met gerecyclede of upcyclede grondstoffen en materialen is net even “anders” dan met nieuwe materialen. Gelukkig hebben we ze uitvoerig getest, gebruikt en opnieuw getest. We kunnen je daarom alles vertellen over de eigenschappen en mogelijkheden. Wil je onze grondstoffenbank inzetten voor een uniek duurzaam relatiegeschenk of private label product? Neem dan vooral contact met ons op.

GERECYCLEDE PLASTICS

Bijna alles bestaat tegenwoordig uit plastic oftewel: kunststof. Jaarlijks belandt zo’n 8 miljoen ton plastic in de zee. We hoeven niet meer uit te leggen, dat plastic afval een groot probleem vormt. Over plastic en bioplastic zijn enorm veel discussies gaande en veel plastics worden nog niet gerecycled omdat ze “vervuild” zijn. Een oplossing lijkt bioplastic te zijn, maar dit blijft een plastic dat zeker niet altijd gerecycled kan worden. 

Toch hebben we er bewust voor gekozen om gebruik te maken van materialen op basis van gerecyclede plastics. Hiermee reduceren we namelijk afval, verminderen we CO2 uitstoot en voorkomen we dat er “nieuwe” materialen worden gebruikt.

De mogelijkheden: 

  • Vilt van 100% gerecyclede PET en voorzien van het Global Recycled Standard keurmerk
  • Stof van 100% gerecyclede PET en voorzien van het Global Recycled Standard keurmerk
  • Vegan “leer” – 55% gerecyclede PET en 45% PU op waterbasis en voorzien van het Global Recycled Standard keurmerk
  • Gerecyclede plastics en bioplastics
Fruitleer_Mango'sFruitleer_Paspoorthoes

FRUITAFVAL

De jongens van Fruitleather Rotterdam hebben overgebleven fruit, getransformeerd naar prachtig, leerachtig materiaal. Met hun visie willen zij niet alleen het bewustzijn over voedselverspilling verspreiden, maar ook laten zien dat afval op een positieve manier kan worden gebruikt. Het materiaal is duurzaam, diervriendelijk, bestaat voor 100% uit fruitafval en wordt gemaakt in Nederland.

ZONWERING AFVAL

Tijdens het productieproces van zonwering ontstaat er altijd snijafval of voldoen sommige stoffen niet door een weeffout. Dit materiaal is enorm stevig, duurzaam en waterafstotend. Zonde dus om weg te gooien! Daarom upcyclen we dit afval naar nieuwe producten.

GERECYCLEDE KATOEN

We maken gebruik van unieke stoffen op basis van gerecyclede katoen. De stoffen worden gemaakt van gerecyclede katoengaren, van snijafval van producties of daadwerkelijk gedragen textiel wat gerecycled wordt. Deze gerecyclede katoengaren worden altijd gemengd met nieuwe katoengaren, wat nodig is voor de binding en sterkte van de stof. Bij elk product laten wij duidelijk zien wat de exacte samenstelling is. Onze materialen zijn voorzien van het Global Recycled Standard keurmerk en uitvoerig getest op basis van REACH volgens de EU richtlijnen. Tijdens het productieproces worden geen chemicaliën of water gebruikt en is de CO2-uitstoot minimaal.

GERECYCLEDE LEER

Ons gerecyclede leer is gemaakt van leerafval van schoenen- en tassenfabrikanten uit Italië. Door het afval te malen en te binden, met een natuurlijk bindmiddel ontstaat er een rubberachtig nieuw materiaal. Dit gerecyclede leer is verkrijgbaar in allerlei soorten structuren en kleuren. De gekleurde bovenlaag is gemaakt van een hele dunne PU laag op 100% waterbasis.

Dit gerecyclede materiaal wordt geproduceerd in Zuid-Europa en is voorzien van het Global Recycled Standard keurmerk en is uiteraard getest op basis van REACH volgens de EU richtlijnen.

NEDERLANDS AFVALHOUT

Voor ons is hout een prachtig product om mee te werken. Het is natuurlijk, kwalitatief, biodegradable en ontzettend mooi. Voor onze producten maken we gebruik van lokaal gekapt Nederlands hout. Dit hout heeft plaats moeten maken voor bijvoorbeeld een nieuw gebouw of weg. Zonde om te versnipperen. Daarom maken wij daar heel graag nieuwe producten van. Dit doen wij sociaal en lokaal.

OUDE SPRINGKUSSENS

Door oude springkussens te upcyclen en gebruik te maken van snijafval van Nederlandse springkussenproducties ontstaat er een uniek, vrolijk en super creatief nieuw product. Het materiaal is lekker stevig, waterafstotend en toepasbaar voor allerlei soorten tassen en accessoires. Dit materiaal verwerken wij sociaal en lokaal en wordt uiteraard gereinigd, met een natuurlijke zeep voor we het omzetten naar een nieuw product.

GERECYCLED DUURZAAM PAPIER

We adviseren je graag over de verschillende duurzame papiersoorten. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit 100% gerecyclede papier, papier gemaakt van steen, landbouwafval of spijkerbroeken. Elk papiersoort heeft zo zijn eigen milieu impact en besparing. 

Maak je eigen papier

Het is zelfs mogelijk om van je eigen organische afval, papier te maken. Omdat te kunnen verwerken, hebben we ongeveer 2200 KG afval nodig. Dit papier wordt in Nederland geproduceerd waardoor de CO2 uitstoot ook nog eens aanzienlijk verminderd wordt.

CO2 neutraal drukken

Als er een keuze is gemaakt voor een duurzame papiersoort, dan drukken we dit vervolgens CO2 neutraal met bio-based inkt. Denk hierbij aan boeken, notebooks, mailings, menu’s, stationary, annual reports etc. Dit kan uiteraard gecombineerd worden met een van onze andere materialen.