Greenwashing is het fenomeen waarbij bedrijven zich groener of maatschappelijk verantwoord voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Dit is een marketingstrategie om hun imago op te poetsen, terwijl ze in werkelijkheid minder duurzaam opereren. Terwijl sommige bedrijven oprecht stappen zetten richting duurzaamheid, proberen anderen hun reputatie te verbeteren zonder echt impact te maken. Maar hoe herken je een écht duurzaam bedrijf? We geven je een paar handvatten
In een ‘Code of Conduct’ worden de normen en waarden van een bedrijf vastgelegd, inclusief het duurzaamheidsbeleid en de samenwerkingspartners. Het is nuttig om te kijken of zo’n document beschikbaar is op de website van het bedrijf. Maar let op: een Code of Conduct garandeert niet altijd dat het bedrijf zich actief inzet voor duurzaamheid of dat ze zich strikt aan deze regels houden. Wij hebben bij Eco Concept Group onze normen en waarden vastgelegd in zowel onze statuten als onze Code Of Conduct.
Duurzaam ondernemen begint met eerlijkheid en transparantie. Geeft een bedrijf inzicht in waar en hoe hun producten worden gemaakt? Wat zijn de werkomstandigheden en welke materialen of ingrediënten worden gebruikt? Let op bedrijven die zich milieuvriendelijk voordoen op basis van een paar eigenschappen, zoals een gerecyclede verpakking, terwijl ze zwijgen over andere, mogelijk schadelijke aspecten van hun productieproces. Transparantie over de volledige impact van een product is essentieel. Een goed voorbeeld hiervan is RemoKey, dat de impact van een product onafhankelijk valideert, met oog voor materialen en productieprocessen.
Door lokaal te produceren wordt de ecologische voetafdruk van een bedrijf aanzienlijk kleiner. Daarnaast zorgt het lokaal produceren beter zicht op het productieproces. Het produceren in het verre oosten kost twee keer zoveel meer energie. Dit komt omdat daar de energievoorzieningen anders zijn dan in Europa. Lokaal produceren zorgt voor werk en kansen voor de lokale makers. Producten uit bijvoorbeeld China zijn goedkoop, maar dat iets goedkoop is, wil niet zeggen dat het weinig kost. Denk aan kinderarbeid, lage lonen en milieuschade. Hoe gaat een bedrijf daar mee om? Is daar iets over terug te vinden?
Het liefst consumeren we snel en alles voor zo goedkoop mogelijk. Gelukkig zien we dat deze norm langzaam doorbroken wordt en er meer gekeken wordt naar de impact van een product. Duurzame producten lijken duur, of ben je gewend dat alles goedkoop is? Eerlijke producten zijn niet duur, oneerlijke producten zijn te goedkoop. Duurzame keuzes hebben een ander prijskaartje, omdat er een eerlijk loon is voor het werk en natuurlijke grondstoffen meer kosten.
Kijk of er concrete cijfers worden gebruikt of juist veel termen die het vaag maken. Hetzelfde geldt voor claims die niet relevant zijn. Bijvoorbeeld CFK-vrij. Dit is wettelijk verboden dus irrelevant, want alle producten horen CFK-vrij te zijn. Andere claims waarbij geen bewijs aangetoond worden hebben ook geen functie. Hetzelfde gebeurd bijvoorbeeld bij de stempel vegan. Een product of materiaal kan vegan zijn, maar wordt het op dieren getest? Dat zijn de kleine dingen die het verschil maken. Misschien voldoet het bedrijf aan een keurmerk. Wat houdt het keurmerk in? Zo is er een B Corp-certificering, dat bewijst een onderneming sociale en duurzame impact realiseert.
Greenwashing is ook het streven naar een nieuwe duurzame economie. Bij een transitie zijn altijd koplopers. Kleine bedrijven zetten kleine stappen richting een duurzame bedrijfsvoering terwijl grote bedrijven door de zure appel moeten heen bijten. Greenwashing hoeft niet altijd negatief te zijn.
In ons blog delen wij meer over ons productieproces, nieuwe duurzame materialen en andere innovatieve ontwikkelingen op het gebied van circulair design.