Alles wat wij doen, als mens, is tijdelijk. Zo ook onze behoeftes en ons koopgedrag. Dat terwijl onze acties die voortkomen uit die behoeftes vaak permanente consequenties hebben voor de aarde. Het stuk plastic dat in de zee belandt blijft 450 jaar liggen en de microplastics verdwijnen nooit helemaal.
Dat ene fast fashion kledingstuk waarvan je niet weet wie, hoe en waarvan het gemaakt is heeft blijvende schade aangericht. En dat terwijl je een gemiddeld kledingstuk maar drie maanden draagt om vervolgens in de prullenbak te belanden.
Toen ik mij in 2017 begon te verdiepen in duurzaamheid en circulair ontwerpen kwam ik op een gegeven moment op een punt dat ik bij mezelf dacht, wat ben ik aan het doen? Waarom wil ik duurzame relatiegeschenken maken?
Relatiegeschenken zijn namelijk vaak gemaakt van slechte materialen en verpakt in te veel plastic. Hoe zonde is het om iets weg te geven, dat iemand niet per se nodig heeft of waarvan je niet weet of iemand het wel echt leuk vindt?
Ik besefte mij ook heel snel dat het een utopie is om te denken dat het relatiegeschenk zomaar verdwijnt. Het zit al jaren in onze systemen en zal nog jaren op dezelfde manier verder gaan als er niemand echt op staat en laat zien dat het ook anders kan.
Daarnaast zijn relatiegeschenken ook een unieke kans om naast aandacht voor de merkidentiteit van een bedrijf ook extra bewustzijn over duurzaamheid te realiseren.
Ik ben opgestaan om mijn expertise en passie in te zetten als bruggenbouwer om de promotionele markt te verduurzamen en bewustwording over duurzaamheid te creëren.
Transparantie is hierin voor mij essentieel. Vaak hangt er rondom een product een deken van onzichtbaarheid. Die onzichtbaarheid resulteert vaak in slechte materialen en onbekende arbeidsomstandigheden.
Op veel productverpakkingen staat dat het getest is volgens REACH en dat het in China is gemaakt, maar in de productieketen zijn zo veel meer lagen aanwezig. Een pen bestaat uit allerlei soorten componenten.
Verschillende soorten plastic korrels, kleurstoffen, metalen en inkten. Waar komen al die grondstoffen vandaan, wie heeft ze gemaakt en welke route hebben ze afgelegd om in de pennenfabriek aan te komen?
Dit zijn belangrijke vragen waarvan ik vind dat elke producent transparant in moet zijn. De koper kan dan zelf bepalen of er een eerlijke prijs voor een product betaald wordt. Een prijs waar economische, sociale en ecologische waarden worden meegerekend.
Met Eco Concept Group willen wij die die bewustwording creëren en een bijdragen leveren aan een betere wereld. Dat doen wij onder andere door onze duurzame relatiegeschenken een identiteit te geven. Ik ben er van overtuigd, dat als je het verhaal kent achter het product en de persoon kent die jouw product heeft gemakt, het product waardevoller wordt en je er dus anders mee om gaat. Hierdoor zal ook meteen de waardering voor het bedrijf dat het geschenk weggeeft hoger zijn. Wat ons betreft een win-win situatie.
Daarom zijn de relatiegeschenken die wij zelf produceren voorzien van een transparant impact-label met QR-code, een materialen paspoort. Door de code te scannen weet je precies waarvan het product gemaakt is, waar de materialen vandaan komen en welke vakman of vrouw jouw unieke product heeft gemaakt. Daarnaast is de milieubesparing van het gerecyclede materiaal inzichtelijk gemaakt. Zo is ons vilt van gerecyclede kleding onafhankelijk gevalideerd door REMOkey.
Gelukkig zien wij steeds meer bedrijven die hierin meer transparant gaan communiceren of hun producten echt onafhankelijk laten valideren door middel van een Life Cycle Assessment. Mijn belangrijkste boodschap is: Laat je als inkoper niet meteen verleiden door mooie verhalen die groener lijken dan dat ze werkelijk zijn. In onze branche zie ik het overal om mij heen gebeuren. Vraag naar de achtergrond en de identiteit van een product maar ook naar de code of conduct van een bedrijf. Alleen op deze manier kan je als inkoper met een circulaire missie ook echt duurzame relatiegeschenken inkopen en een bijdragen met impact leveren.
In ons blog delen wij meer over ons productieproces, nieuwe duurzame materialen en andere innovatieve ontwikkelingen op het gebied van circulair design.