Waarom is op de juiste manier afval scheiden en inzamelen eigenlijk zo belangrijk? De manier van afvalscheiding en afvalinzameling zorgt ervoor hoe goed producten kunnen worden gerecycled, upcyceled, downcycled of hergebruikt.
Hierdoor wordt de hoeveelheid afval naar beneden gebracht, waardoor er kosten worden bespaard en het belangrijkste; er milieubewust wordt gehandeld. Er zijn drie verschillende manieren van recyclen. Welke dat zijn leggen we hieronder uit.
Downcycling is de minst ‘waardevolle’ manier van recyclen en is het tegenovergestelde van upcylen. De gerecycleerde grondstof heeft niet meer de zuiverheid van de oorspronkelijke grondstof.
Er is dan sprake van een degradatie van de grondstof. Een voorbeeld hiervan is glas. Als verschillende glas kleuren in dezelfde glasbak belanden, kan hiervan alleen nog bruin glas van gemaakt worden. Een oude wijnfles wordt geen nieuwe, maar bijvoorbeeld een opbergpot.
Recycling is het proces waarbij afvalproducten worden afgebroken tot hun basismateriaal en opnieuw worden verwerkt tot nieuwe producten. In plaats van nieuwe grondstoffen te gebruiken, worden er gerecyclede materialen gebruikt. Bij het recyclen van producten worden niet alle delen omgesmolten of gebruikt.
Een deel van het product wordt gezien als afval, een ander deel wordt verwerkt tot nieuw product. Het scheiden van afval bepaald de kwaliteit van het recyclingproces. Verwar hergebruiken niet met recyclen. Een tweedehands jeans dragen is hergebruiken, van de jeans nieuwe garen maken en vervolgens een nieuwe tas is recyclen.
Bij upcycling wordt niet alleen de grondstof hergebruikt, maar het gehele product. Op deze manier voorkom je dat er waardevolle onderdelen in de vuilnisbak belanden en krijgt het 'oude' materiaal juist nóg meer waarde. Als gevolg hiervan hoeven er minder materialen te worden aangeschaft, worden er minder grondstoffen gebruikt en wordt er dus minder CO₂ uitgestoten. Daarnaast blijft met upcyling ook een stukje arbeid behouden.
Die jas waar al een zak in zit en die iemand ooit in elkaar heeft gezet, is een uniek onderdeel in een laptophoes. Dat maakt upcyclen één van de meeste duurzame oplossingen voor afvalmateriaal. Meer willen weten over upcycling? Lees dan onze blog 'de betekenis van upcyclen'
Met ons Upcycle Lab transformeren we oude en 'onbruikbare' materialen tot een nieuw product dat weer waardevol is en vaak nog mooier is dan voorheen. Lees hier meer over op de pagina ‘Upcycle Lab’.
Duurzaam ondernemen begint bij bewustwording; Als je afval als grondstof ziet, die een bepaalde waarde vertegenwoordigd, zul je er anders tegenaan gaan kijken en anders gaan scheiden en behandelen.
In ons blog delen wij meer over ons productieproces, nieuwe duurzame materialen en andere innovatieve ontwikkelingen op het gebied van circulair design.